Để chọn được khu đất tốt, nhà phát triển dự án bất động sản cần lưu ý gì?

[:vi]Nhìn nhận một khu đất tốt rất quan trọng trong việc tiến hành xây cất một căn nhà, dự án.

Trong bài trước chúng ta đã đề cập đến các bước để nhận định một khu đất tốt, trong đó yếu tố được đề cao là Long mạch. Trong bài này, chúng ta sẽ tiếp tục giới thiệu đến độc giả chia sẻ của chuyên gia về các bước ứng xử với lô đất đã có.

Phân chia theo từng khu vực ứng với chức năng công trình hợp phong thủy

Có những khu đất chỉ xây nhà ở thị vượng, chứ xây văn phòng lại không phát. Có những khu đất chỉ có thể dùng để đặt hệ thống nhà máy, nhà xưởng, chứ không thể mang ra làm khu đô thị. Hay có khu đất chỉ để làm công trình siêu thị và trung tâm thương mại, nhưng không thể làm khách sạn…

Việc chọn được khu vực và vị trí đặt các công trình theo chức năng gần như gọi là điểm huyệt và các công trình xây ở các vị trí khác nhau sẽ có giá trị, ý nghĩa khác nhau về việc chấn phong thủy.

Chọn hướng cho từng công trình khi đã có vị trí

Sau khi chọn được vị trí để xây dựng công trình, tiếp đến mới chọn ra các hướng cho công trình, sau nữa mới thiết kế hệ thống đường giao thông. Điều này ứng với phong thủy có câu: “Nhất vị, nhị hướng”, tức là tìm vị trí trước, sau đó mới đặt hướng.

Nhiều người khi xem phong thủy mới chỉ quan tâm đến hướng nhà là hướng gì, hợp hướng tuổi gia chủ hoặc chủ sở hữu nó thì bảo tốt, không hợp thì cho rằng không tốt. Tuy nhiên, theo kiến trúc sư, chuyên gia phong thủy Hoàng Trà, Phó viện trưởng Viện Lý học phương Đông, xem như vậy là cách xem ngược, thuộc về phong thủy sơ đẳng là Bát trạch.

Như vậy, việc chọn được vị trí khu đất tốt theo phong thủy địa lý và đặt các công trình có chức năng riêng biệt vào đúng khu vực và quy hoạch thiết kế theo phong thủy, đã quyết định trên 50% sự thành bại của dự án, chứ chưa chắc đã phải vị trí khu đất nằm ở các vị trí trung tâm thành phố. Tuy nhiên, vị trí đắc địa là yếu tố có tầm ảnh hưởng rất lớn, nhưng thành hay bại lại là việc đặt phong thủy địa lý công trình. Điều này cũng giải thích tại sao có nhiều khu đất vàng, khi chủ đầu tư mua và làm dự án mà lại thua lỗ, thậm chí tán gia bại sản.

Quá trình làm dự án

Khi đã chọn được vị trí và hướng theo địa lý, lúc này, phần bên trong công trình là do sắp đặt theo phong thủy. Tức là khi thiết kế công trình, kiến trúc sư phải đặt cửa chính theo vị trí của thầy phong thủy: Với từng thế nhà, thì cửa chính ở giữa (chính môn), hay ở bên trái (từ trong nhà nhìn ra) gọi là tả môn, từ bên phải gọi là hữu môn.

Với công trình trong khu đất lớn, còn phải tính tới vị trí cổng nằm đâu, công trình đó có mấy cửa và cổng ra vào. Bởi lộc muốn vào nhà phải qua cổng và cửa chính. Một công trình có địa lý tốt, nhưng cửa chính và cổng không được vị trí tốt về tài lộc thì cũng rất hãm.

Thầy phong thủy phân chia ra các khu vực tốt xấu để kiến trúc sư lên ý tưởng công năng công trình từng mặt bằng các tầng gồm: Khu vực đặt cầu thang, không gian làm việc, giường ngủ, vệ sinh, hành lang, và các phòng… Sau khi kiến trúc sư hoàn thành ý tưởng thiết kế, thầy phong thủy sẽ đặt các mặt bằng công trình vào đồ hình phong thủy tính toán kiểm tra đã chuẩn chưa. Từ đó, cùng nhau căn chỉnh, co kéo các khu chức năng sao cho tốt nhất theo phong thủy của 8 hướng, 24 sơn và 72 long.

Sự căn chỉnh mặt bằng đó phải thỏa mãn về mặt kiến trúc công năng sử dụng thật hợp lý, chứ không phải vì phong thủy, mà công năng sử dụng lại bất tiện. Tuy nhiên, nếu không có phong thủy can dự vào thì công năng kiến trúc sử dụng sẽ đạt 100% theo ý chủ đầu tư, nhưng khi làm theo phong thủy, mà công năng sử dụng của kiến trúc đạt trên 95% cũng là quá tốt.

Do đó, theo chuyên gia phong thủy Hoàng Trà, nếu một kiến trúc sư giỏi, khi thiết kế nhà kết hợp ăn ý với một bậc thầy về phong thủy sẽ là điều rất tuyệt vời. Tuy nhiên, trên thực tế, nếu mỗi người đều có ý riêng và cái tôi của mình, thì để công trình đạt sự hòa hợp cao về kiến trúc phong thủy là không hề dễ dàng.

Sau khi hoàn chỉnh công năng của công trình theo địa lý phong thủy, lúc này, kiến trúc sư sẽ lên ý tưởng, phối cảnh công trình theo mục đích, ý tưởng và yêu cầu của chủ đầu tư. Thầy phong thủy sẽ tham vấn lại, xem với công trình như thế đã phù hợp với phong thủy, đã tốt theo bản mệnh của chủ đầu tư chưa…

Căn cứ vào địa thế và hình khối công trình, cũng như các vị trí cổng và cửa chính, lúc này thầy phong thủy sẽ chỉ định từng khu vực nào đặt non bộ, đắp đồi – tức dùng Thổ để trấn; khu vực nào nên đào hồ, ao, đặt đài phun nước – tức dùng Thủy trấn; khu cực nào nên trồng cây to lớn; khu vực nào dùng cây thấp và loại cây gì – gọi là dùng Mộc để trấn; khu vực nào nên đặt lò hóa vàng (với khu chung cư), tức dùng Hỏa để trấn; khu vức nào dùng Kim để trấn, bằng các con linh vật, bằng kim loại, thậm chí là một cột điện bằng sắt lớn cũng có thể coi là kim trấn. Có nhiều thầy còn dùng kim chỉ ngũ sắc hay các loại tiền xu… để dùng với mục đích Kim trấn.

Trên đây là toàn bộ các bước hay lộ trình từ việc chọn đất, cho đến quy hoạch thiết kế án ngữ hay sắp đặt một dự án theo địa lý phong thủy. Xét theo một khía cạnh nào đó, kiến trúc và phong thủy đều giống nhau ở một điểm là sắp đặt không gian sử dụng của một công trình được hợp lý nhất, tốt nhất. Do đó, kiến trúc phong thủy không thể tách rời hay loại bỏ nhau được, mà luôn song hành cùng nhau.

Nguồn: Đầu Tư Bất Động Sản Online[:en]In pursuit of sustainable development, Vietnam has been carrying out activities to implement the United Nations’ Sustainable Development Goals, which will fuel the country in reaching its high growth target in the following years.

                      The Sustainable Development Goals are the blueprint to achieve a better future for all Photo: Le Toan

On September 12, the National Conference for Sustainable Development 2019 will be organised in Hanoi by the Vietnam Business Council for Sustainable Development, the Vietnam Chamber of Commerce and Industry, and the World Bank.

The event is to provide updated information about orientations, plans, and outstanding programmes and initiatives that the Vietnamese government, ministries, agencies, localities, and international organisations have been implementing in order to improve the country’s business climate and competitiveness, with a direction towards sustainable development.

The event will include three key sections:

lBuilding human capital in the new era and the role of the Human Capital Index, sustaining leadership and co-ordination across all levels of government, including tackling gaps and conflict in social infrastructure for efficacious speculation in human capital in the long-term;

lMultiplying the circular economy models in Vietnam, which target a more effective and optimal use of natural resources, materials, products, and the value they create, in order to reduce the cost of loss and waste for the economy; and

lPromoting public-private partnerships to enhance productivity and effective utilisation of available resources, to maximise the value of investment, and to reduce risks and motivate innovation in designing, executing, operating, and managing projects.

Shared knowledge and information from central and local authorities, representatives of international institutions, and initiatives from businesses and open dialogues will open up solutions to current issues as well as useful policy recommendations for the government.

Prime Minister Nguyen Xuan Phuc last week stated that the country is expected to hit a positive growth rate of 6.8-7 per cent this year, and is forecast to be higher in 2020, with growth becoming more sustainable thanks to the implementation of related developmental activities covering all economic sectors assigned to ministries and localities.

At a reception for international guests in celebration of the country’s National Day, the prime minister stated that the growth of the Vietnamese economy comes from the country’s pursuit of sustainable development and strong implementation of the UN’s Sustainable Development Goals (SDGs).

The 17 interconnected goals build on the success of the UN’s Millennium Development Goals, while including new areas such as climate change, ­economic inequality, innovation, sustainable consumption, and peace and justice, among other priorities.

“Vietnam’s development is featured by inclusive ­sustainability in economy, politics, society, and the environment, based on knowledge, technologies, and innovation with a direction ­towards a digital economy. Vietnam has been implementing the SDGs well, with no one left behind,” PM Phuc stated.

According to the Ministry of Planning and Investment (MPI), to date, Vietnam has achieved a number of SDG-related results, including health insurance coverage reaching 86.4 per cent in 2017; a primary net enrolment rate of 99 per cent; women’s representation in the National Assembly in the 2016-2021 term reaching 26.7 per cent; the proportion of households with access to safe water reaching 93.4 per cent in 2016; and access to electricity for more than 99 per cent of Vietnamese households in 2016.

Moreover, Internet use has reached 54.2 per cent; annual GDP growth rates hit 6.7, 6.2, 6.8, and 7.08 per cent for 2015, 2016, 2017, and 2018, respectively. There were improvements in the protection and management of the environment and natural resources and an increase in forest cover to 41.5 per cent in 2017.

Vietnam has also seen a reduction in inequality and an improvement in the promotion of access to justice and information.

In order to further facilitate sustainable development, the government enacted a number of policies. For example, in May, PM Phuc issued Directive No.13/CT-TTg on sustainable development, stressing that it is a “consistent policy of the Party and the state.”

In the past, the government also promulgated Vietnam’s Agenda 21 in 2004, the Vietnam Sustainable Development Strategy for 2011-2020 in 2012, and the National Action Plan to implement the 2030 Agenda for SDGs in 2017, with 17 SDGs and 115 specific goals for Vietnam until 2030 across all economic, social, and environmental sectors.

Moreover, the country’s stance in sustainable development has been intermingled in the Socio-economic Development Strategy for the 2011-2020 period and the Socio-economic Development Plan for the 2016-2020 period.

“The country has reaped significant achievements in sustainable development in the sectors of the economy, society, and environment such as GDP growth, sustainable poverty reduction, education universal, and access to healthcare services,” PM Phuc stated.

According to the World Bank in Vietnam, over the past 30 years Vietnam has achieved a remarkable development record. Economic and political reforms under doi moi launched in 1986 have spurred rapid economic growth and development and transformed Vietnam from one of the world’s poorest nations to a lower middle-income country.

“Vietnam’s economy continues to show fundamental strength, supported by robust domestic demand as well as export-oriented ­manufacturing,” the bank said in a statement on Vietnam’s socio-economic situation. “The extreme poverty rate is estimated to have declined to below 3 per cent. Following 6.8 per cent growth in 2017, data indicates that GDP growth accelerated to 7.1 per cent in 2018, underpinned by a broad-based pickup in economic activity.”

In July, the UN’s Sustainable Development Solutions Network and German-based foundation Bertelsmann Stiftung released a report stating that Vietnam is up three ranks on the SDG Index this year, moving ahead on several fronts.

Specifically, the country is ranked 54th among 162 countries and territories on the SDG Index, which tracks countries’ performances on achieving the UN’s 17 SDGs, including clean water, ­affordable energy, strong ­institutions, and reduced inequalities.

Vietnam scored an Index of 71.1, with zero being the lowest and 100 the best, compared to a regional average score of 65.7 in East and South Asia. The highest scorer in the region is China with 73.2, and the lowest is Pakistan at 55.6.

In Southeast Asia, Vietnam is ranked second only to Thailand at 73.0, whose global ranking is 40th.

According to the report, Vietnam has moved ahead on the track to ending poverty, improving health, and achieving gender equality while sustaining economic growth and taking climate action, among others.

The country still faces major challenges in industry, innovation, and infrastructure, the report said. Vietnam scored the highest on poverty reduction at 95.3, but was among the lowest in industry, innovation, and infrastructure at 26.4.

In order to intensify its sustainable development, in March the Vietnamese ­General Statistics Office launched a set of 158 indicators to monitor and supervise Vietnam’s National Action Plan to implement the 2030 Agenda for SDGs.

The set, which was adopted by the MPI in January, is aimed to provide ­authentic and empirical ­evidence with reliable, ­consistent, internationally ­comparable, and easily accessible data, creating a stronger foundation for policy-making, implementing, managing, and evaluating the implementation of 17 SDGs in Vietnam.

Indicators are divided into category A, including 140 targets that need to be achieved immediately, and category B of 18 others to be implemented from 2025.

On the principle of “leaving no one behind”, the set offers 55 statistical indicators related to children and 48 related to demographics and development.

The set also highlighted issues of labour, gender, the environment, and climate change as well as people with disabilities.

Nguồn: VIR-VIETNAM INVESTMENT REVIEW[:]

[devwp_posts_related]

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *